Гнучке оцінювання учнів на Classtime: як ставити оцінки під час війни

Гнучке оцінювання учнів на Classtime: як ставити оцінки під час війни

Формувальні, підсумкові, тематичні оцінювання не зникли під час війни. Загальне ставлення вчителів до виконання учнями робіт та виставлення оцінок є більш гнучким, а у деяких випадках навіть максимально лояльним. Ми поспілкувались з кількома колегами про їхній підхід до оцінювання та надали більше інструкцій про те, як ставити оцінки під час війни на Classtime.

Гнучке оцінювання учнів на Classtime: як ставити оцінки під час війни


Антисписування та академічна доброчесність

Світлана Корженівська: З оцінюванням важко – бо досі я була дуже принциповою щодо академічної доброчесності. Дехто з колег вважають, що під час війни принципами можна й поступитися… але я не згодна. Хоча певні послаблення все-таки зробила: можуть до сесій приєднуватися будь-хто (раніше – тільки з авторизованих у гугл-класі акаунтів) і час на виконання завдання збільшила. Але якщо контрольний тест, все одно є обмеження в часі на виконання.

Технічні моменти, з якими Classtime може допомогти в академічній доброчесності, ми доволі детально описували у попередній статті, ознайомтесь з усіма інструкціями в ній: “Як завершити навчальний рік з безпечними оцінюваннями: налаштування антисписування”.

Вчителям у нагоді стануть всі налаштування антисписування, перелічені у статті, разом з новою функцією проведення тестувань в Safe Exam браузері без можливості переходу на інші вкладки. Нагадуємо, що налаштування можна змінювати в будь-який час до, під час та після проведення сесії.

Як ставити оцінки під час війни

Окрема важлива порада для вчителів, яким важливо бути певними, що роботу проходить конкретний учень, витікає з цитати пані Світлани. Якщо ви групуєте учнів у Класи (коротка відеоінструкція – за посиланням: https://youtu.be/pMRKM2UuiBc) самостійно або імпортуючи їх з Google Classroom, ви можете заборонити учням входити в сесії під іншими способами авторизації або з іншими нікнеймами. Для цього оберіть клас та приберіть галочку “Дозволити гостьових учнів”:

Як ставити оцінки під час війни


Гнучкість у виставленні оцінок та зворотний зв’язок

Вікторія Хріпко: Використовую різні підходи до оцінювання: за поточні, тренувальні сесії виставляю лише позитивні оцінки або “за узгодженням” з учнем; на завдання відкритого типу, творчі роботи пишу невеличке резюме, відзначаю сильні сторони та даю рекомендації щодо усунення помилок. Треба зазначити, що дітям подобається читати такі “листи”:), вони охоче їх коментують, висловлюють свою точку зору. Самостійні та контрольні роботи оцінюю відповідно до критеріїв

Ми розуміємо важливість гнучкості в опануванні нових тем та рефлексії, а також і відповідного оцінювання здобутків учнів. І якщо підсумкові роботи потребують більш чіткого планування щодо проведення та оцінювання, є також спосіб провести їх в асинхронному форматі, обравши кілька різних варіантів з однієї Групи питань та, можливо, доповнивши їх питаннями з інших Груп питань, завдяки кнопці “Додати до сесії”:

Як ставити оцінки під час війни

Якщо є необхідність детальніше надавати зворотний зв’язок, на Classtime для цього якнайкраще використати функцію чату. Завдяки ній учні можуть надсилати будь-які файли на підтвердження своєї роботи або ставити запитання-уточнення. Вчителі ж, крім підтримки та спілкування, можуть надавати індивідуальний зворотний зв’язок кожному учневі:

Як ставити оцінки під час війни 


Оцінки як міра заохочення до навчання, а не покарання

Володимир Половський: Став дуже лояльним. Спитайте учнів, вони скажуть, шо Половський вже ну дуже файні оцінки почав ставити))

Звісно, в кожній ситуації в оцінок своя роль. Ми заохочуємо кожного вчителя притримуватись своїх принципів та підтримувати спілкування зі своїми учнями на засадах продовження системи навчання з мирного життя, а також підтримки і заохочення. Однак якщо у вас трошки змінюється ставлення до виставлення оцінок, і у вас є нагода та підстави, щоб їх коригувати, якнайкраще це можна зробити завдяки ручному коригування оцінок через функцію “Часткове оцінювання”. Вчителю потрібно скоригувати оцінку один раз, а платформа автоматично оновить оцінку всім ідентичним відповідям:

Як ставити оцінки під час війни

Якщо хочете протестувати всі функції або навіть знайти свій спосіб, як ставити оцінки під час війни, разом з колегами, вам в нагоді стане наша програма підтримки українських вчителів. Використайте всі можливості з проведення формувальних, тренувальних та підсумкових робіт, рефлексії, а також співпраці з колегами та учнями. Подати заявку:

Отримати Безкоштовну Ліцензію Classtime

Ми готуємо для вас більше статтей про можливості Classtime в оцінюванні та підготовці до ЗНО. Шукаєте відповіді на конкретні питання? Залиште коментар, і ми будемо раді вам допомогти.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*