Як мотивувати учнів до навчання: лайфхаки від колег

Як мотивувати учнів до навчання: лайфхаки від колег

Перший дзвоник вже дуже близько, а з ним і повернення до навчального процесу і мотивація учнів до навчання. Як зробити так, щоб для більшості учнів це було натхненням та захватом від нових відкриттів, а не стресом і пасивним зароблянням оцінок? Як мотивувати учнів до навчання, знають наші колеги Ірина Тямолова, Ганна Гливка, Ольга Рогожнікова та Оксана Войтович.

Як мотивувати учнів до навчання: лайфхаки від колег


Створіть атмосферу зацікавленості в процесі

Перш за все, на етапі мотивації до навчання доречно створити атмосферу, де гуртується зацікавленість у процесі, замість культивації отримання гарних оцінок. Тут доречно проводити бесіди або інтерактивні вправи, щоб діти самі зрозуміли та визначили свою мотивацію та цілі, а також підкріпити їх наявністю вправ без оцінок, в тому числі щоб працювати над уникненням страху зробити помилку. Дивіться, що говорить про це пані Ірина Тямолова, вчитель початкових класів, Вишгородська спеціалізована школа “Сузір’я”:

Сьогодення показує, що мотивація учнів до навчання  – це виклик для вчителя. Сучасні діти перенасичені інформацією з Інтернету, тому не зовсім розуміють, що вони роблять в школі і навіщо там навчатися.

Перший цикл в початковій школі ставить в пріоритет ігрові форми навчання, але писати, читати, рахувати, розв’язувати задачі не завжди цікаво, а іноді й важко. Другий цикл тісно пов’язаний з пошуковою та проєктною діяльністю, а також більш складним навчальним матеріалом, який потребує “нудного” опрацювання.

Для себе я визначила такі прийоми, які, на мою думку, допоможуть дітям навчитися вчитися:

Як мотивувати учнів до навчання: лайфхаки від колег1. Дати дитині можливість відчути успіх. На початку навчання завдання не повинні бути важкими і побудовані на власних знаннях дитини, щоб позитивне виконання викликало у дитини почуття успіху. Таке почуття в подальшому буде спонукати дитину ще раз виконати завдання, щоб знов відчути задоволення від навчання.

2. На уроках намагаюсь створити позитивну атмосферу, демонструючи важливість відповіді кожної дитини, навіть якщо вона не зовсім правильна. Бо навчання – це процес, де кожен може припуститися помилки, але важливо не боятися помилитись, а вміти зрозуміти і виправити.

3. Коли використовую Classtime, то мотивувати учнів мені допомагають такі функції платформи:

  • командні ігри;
  • опрацювання онлайн подібних завдань, які будуть використані в письмовій діагностичній роботі;
  • в 2-3 класах не обмежувати дітей в часі, коли вони виконували тести вдома;
  • в налаштуваннях завжди виставляю “часткове оцінювання” та “показувати  відповідь одразу”;
  • в тесті намагаюсь використати майже всі типи питань, щоб дітям було цікавіше відповідати.

Пані Ірина ділиться прикладом своєї Групи питань для мотивації учнів початкової школи:

Додати питання для мотивації

Також поширюємо шаблон постановки SMART-цілей від Classtime для учнів старшого віку:

Додати Шаблон для SMART-цілей

Бажаю своїм колегам успіхів, нових творчих здобутків! Не бійтеся випробовувати нове, я вірю, що кожен із вас іде назустріч життєвим викликам і успішно долає їх!

Покажіть актуальність теми та використовуйте зворотний зв’язок

Більш за те, на етапі мотивації ефект зацікавленості може створюватись завдяки актуальності теми, яку беремось вивчати, через наведення прикладів з реального життя, тренування навички визначати навчальну траєкторію через формувальне оцінювання та активно використовувати різні форми зворотного зв’язку, крім фактичних оцінок. Дізнайтесь про досвід пані Ганни Гливки, вчителя математики УЗОШ І-ІІІ ступенів №6 ім . В.С. Ґренджі-Донського, м. Ужгород:

Для мотивації учнів використовую: тестування, завдання в ігровій формі, “блискавки”, математичні диктанти, завдання на відповідність, командні ігри, завдання із покроковим оцінюванням та рефлексією (це обов’язково, щоб мати індивідуальний зв’язок у кожним учнем). Завдання беру і комбіную з бібліотеки Classtime або ще доповнюю і своїми завданням, завданнями із різних носіїв. Classtime для навчання у різних формах є дуже зручним. Спасибі.

Як мотивувати учнів до навчання: лайфхаки від колегПорада: Користуємось Classtime, бо можливості ресурсу дуже великі. Ресурс дає можливість вчителю готуватись до уроків швише, якісніше, зробити уроки різноманітними та бути насиченими сучасними елементами та підходами до навчання, що дозволяє їх робити цікавими, “живими” та мотивувати учнів до навчання (це є дуже важливо).

Академії Classtime дозволяють поглиблювати свої знання та удосконалювати роботу з ресурсом. Дякуємо за роботу розробникам, та тренерам за миттєві вирішення незрозумілих моментів.

Користуємось, полегшуємо собі роботу та працюємо із задоволенням із Classtime.


Поясніть систему, як досягнути потрібного результату

Також на етапі мотивації важливо дати зрозуміти систему, за якою буде відбуватись навчальний процес, особливо якщо система зазнала змін з минулого досвіду. Це також тренує учнів брати на себе відповідальність за результат та повністю відслідковувати свій прогрес, незважаючи на “склад розуму”, про який іноді говорять вчителі. Цікаво підходить до цього питання пані Ольга Рогожнікова, вчитель хімії та біології НВК №148  “Планета Щастя”, Дніпро:

Мотивація учнів до навчання на початку навчального року здійснюється завдяки кредитно-модульній системі оцінювання.

Дати тестів по кредитно-модульній системі повідомляю учням на першому уроці – це дозволяє дітям краще планувати свою навчальну діяльність. Для цього навчальний матеріал розділяю на блоки і визначаю обов’язкові тестові роботи. Тести провожу на платформі Classtime  як у звичайному режимі, так і у форматі командних ігор.

Приклад організації роботи через блог пані Ольги за посиланням https://him148.blogspot.com/

Групи питань від пані Ольги особливо стануть в пригоді вчителям хімії – повторення 9 класу (вуглеводні) та кислоти:

Додати “Вуглеводні”

Додати “Кислоти”


Знайте, що цікаво учням сьогодні, і використовуйте це в навчанні

Нарешті, етап мотивації до навчання може бути актуальним і для вчителів – завжди цікавіше реалізовувати нові ідеї та експериментувати, особливо якщо нові підходи приносять кращі результати в різних класах. Знати про те, що актуально для учнів сьогодні, та використовувати це в процесі навчання вміє пані Оксана Войтович, вчитель англійської мови Новопсковського газопроводського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів. Викладає у цьому закладі більше 30 років, з 1 по 11 клас.

Мотивація учнів до навчання – це взагалі один з трьох китів, на яких базується освіта. І я не один рік працювала над цією проблемою, але можу сказати одне: перед кожним навчальним роком і перед кожним уроком будь-якого класу шукаю щось особливе і незвичайне, ту родзинку, без якої не вдасться захопити учнів і мотивувати, зацікавити і спонукати, змусити діяти і досягати. Чому не спрацьовує супер прийом в одному класі, а у іншому  досить певного натяку і все … робота кипить, діти генерують ідеї… Та все тому, що світ змінився, змінилися люди і все навколо нас.

Сучасні діти потребують, щоб з ними говорили на рівних (вчора вони лише освоювали месенджери і вКонтакті, а сьогодні це ТікТок та Інстаграми…) Всі швидкісні переміни вимагають від нас вгадати настрій, повний місяць чи новолуння, виспався чи бува не посварився і т.д., щоб прийти в клас і розпочати урок.

Так, і наразі обдумую різноманітні прийоми:

  • цікаві аналогії, парадоксальні факти, прийом здивування;
  • змагання, квести з допомогою Classtime;
  • постановка цілей й очікуваних результатів на кінець року (середні і старші класи) шляхом проєктної роботи;
  • інтерактивні активності та вправи з допомогою інтерактивної дошки тощо.

Щодо застосування цих прийомів й узгодження з ідеями, то це будуть, напевно, виготовлення 3D дзвіночків (нове) разом з дітьми та торту (є минулорічна розробка-заготовка), браслетики дружби – це з молодшими (НУШ) школярами. У середніх організую квест з QRкодами і у старших буде проєкт “Мої незабутні літні враження” (минулорічна розробка). Обов’язково до нових додам нові напрямки (вибачте, не все ще сформувалося в певний вид діяльності, бо я можу фонтанувати ідеями прямо на уроці, і саме такі уроки приносять масу емоцій і мені, і дітям, вони більш ефективні і продуктивніші). Є певні думки застосування Pop it  та Simple Dimple (собі вже купила, а діти їх мають) – думаю, це буде фішка для них, бо вони цього точно не чекають… Можливо, щось упустила, але конкретно ще не приступала до самої роботи – формую лише сам скелет, як мотивувати учнів до навчання.

Бажаю щиро всім колегам, однодумцям та просто хорошим людям: здоров’я, злагоди і миру, креативу і творчості, наснаги і позитиву, нескінченної енергії та дивовижних емоцій! А тепер трошки англійською: You can be anything you want to in life. As long as you work hard and believe in yourself. Remember that.

Таким чином, етап мотивації до навчання є критично важливим для шліфування ставлення учнів до навчання в цілому та до предмету конкретно. Вмотивовані учні рішучіше беруться до наступних етапів навчального процесу – дозвольте їм себе здивувати вже цього навчального року!

Маєте свої ідеї, як краще підійти до етапу мотивації? Залишайте коментарі, будемо раді відкрити нове разом!

Зареєструйтесь на Classtime зараз


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*