Як завершити навчальний рік з безпечними оцінюваннями: налаштування антисписування.

Наприкінці кожного навчального року у відчайдушному поєдинку сходяться вчителі, котрі бажають провести фінальні оцінювання справедливо та чесно, і учні, схильні хитрувати та знаходити все нові й нові способи отримати кращий результат. Під час дистанційки ситуація лише загострюється. Як боротися зі списуванням і забезпечити академічну доброчесність та завершити навчальний рік з чесними оцінками? Покажемо й розкажемо на прикладі Classtime.

Зазначимо, що ми також хотіли би жити в ідеальному світі, де в класі панує продуктивна атмосфера: вчителі повністю довіряють учням, а учні з власної ініціативи проявляють відповідальність. Проте, допоки світ не ідеальний, а на фінальних іспитах точиться боротьба за кожні 0,25 бала, ми підготували цю статтю, щоб допомогти вчителям провести оцінювання максимально безпечно, використовуючи поточний функціонал Classtime.

Онлайн-платформа Classtime чудово підходить для фінальних оцінювань, самостійних, контрольних робіт та екзаменів завдяки системі налаштувань, які роблять списування малоймовірним, а оцінювання при цьому – автоматичним та прозорим. У цій статті поговоримо про налаштування антисписування і контроль доступу учнів до сесій.


Як зменшити вірогідність списування на платформі

Для запобігання списуванню на Classtime доступно 6 налаштувань сесії, які різними способами ускладнюють процес пошуку інформації у сторонніх джерелах чи обмін підказками між учнями.

Перші з них – це Перемішування варіантів відповідей та самих питань. При ввімкненні цих налаштувань учні під час сесії бачитимуть запитання та варіанти відповідей до них у різному порядку. Це покликане зменшити можливість перегукуватися всім нам знайомими шифрами “у третьому – “а” посеред контрольної, чи швидко передавати дані під час онлайн-тестувань.

Доповнює їх обмеження “Одна спроба на питання” – при увімкненому налаштуванні учні зможуть дати відповідь на кожне питання лише один раз без жодного шансу переставити галочку після того, як дізналися відповідь від товариша чи з Вікіпедії.

“Але учні все-таки встигають розшифрувати всі питання та надіслати одне одному детальні відповіді!” – журяться вчителі. Тоді ми радимо підключати в налаштуваннях Обмеження в часі та Планувальник сесії.

Обмеження в часі – це, по суті, таймер проходження сесії, відлік якого починається для кожного учня індивідуально після того, як учень приєднається та натисне кнопку “Почати”. Тобто “10 хвилин на самостійну” справді означатимуть рівно 10 хвилин з початку виконання завдань. Безсумнівно, це обмежує час на “погуглити” правильні відповіді чи розпитати у сусіда про спосіб розв’язку.

Іншу проблему – коли відмінники заходять першими, вирішують всі завдання та лише потім “передають естафету” однокласникам, вирішує Планувальник сесії. З його допомогою можна встановити дату і час відкриття доступу до завдань та дедлайн завершення. Так усі учні проходитимуть тестування орієнтовно в один час без першопрохідців, які потім розповсюджують відповіді.

Таким чином, повний комплекс налаштувань антисписування у сесіях виглядає, як на зображенні вище. Також ми потурбувалися про те, щоби в учнів не було можливості копіювати текст питання під час виконання завдань. Ця опція працює у всіх сесіях і її не потрібно вмикати додатково.

Усі разом ці функції обмежують більшість способів списування на фінальних оцінюваннях. Сподіваємося, зменшать рівень хвилювань щодо дотримання академічної доброчесності серед усіх учасників освітнього процесу.

Nota Bene! Шосте налаштування – Покроковий спосіб, заслуговує на окрему статтю, (яка уже є в нашому Центрі “Питання та Відповіді”). Зазначимо, що Покроковий спосіб дає можливість лише вчителю контролювати процес проходження сесії шляхом поступового перемикання питань для учнів, та переводить сесію у принципово інший сценарій проходження як для вчителя, так і для учнів. Такий спосіб може підійти і для проведення контрольної роботи, якщо ви плануєте проводити її синхронно в класі чи під час онлайн-уроку.


Як контролювати доступ учнів до сесій

Наступний біль учителів – це переконатися, що сесію проходять саме ті учні, яким вона призначена, без анонімних гостів та розумників, які заходять під чужими іменами по декілька разів.

Для вирішення цієї проблеми ми запровадили функцію Класів. Вона допомагає запрошувати на сесію чітко визначену групу учнів одним кліком, відображає учнів у списку сесії лише під їхніми справжніми іменами та дозволяє приєднатися до сесії кожному учневі лише один раз.

У цьому короткому відео ми покроково показали, як створити клас та запросити його для проходження сесії: https://youtu.be/pMRKM2UuiBc

Присвятити трохи часу, щоб створити Класи потрібно лише один раз (запросити учнів за е-мейлами чи імпортувати з Google Classroom). Відразу після створення ви зможете призначати сесії цілому класу і не турбуватися про пересилання кодів сесій у месенджерах чи електронних журналах.

Щойно ви призначите сесію Класові, учні отримають запрошення на свої пошти. Вони зможуть приєднатися лише під власними акаунтами, попередньо схваленими вчителем. Без можливості ввести вигадані прізвиська чи підписатися іменем однокласника. Крім того, всередині сесії ви бачитимете відповідний значок “щита” біля кожного імені учня, що означає авторизацію з перевіреним акаунтом, та зможете побачити, з якої саме пошти приєднався учень.

Доступ до сесії отримають тільки ті учні, чиї пошти вказано у списку класів. Зайти вдруге у такому разі також буде неможливо. Тож запрошення Класу на сесії одним кліком вирішує всі проблеми з ідентифікацію учасників сесії.


Як розробники платформи ми щоденно працюємо над тим, щоб зробити роботу на платформі зручною та ефективною. Проведення фінальних оцінювань на Classtime вирішує проблему списування та робить процес легким і безпечним. Застосовуйте описані вище налаштування та функції, проводьте контрольні за нашими рекомендаціями та діліться вашими враженнями від процесу і результатів!

Якщо у вас є пропозиції, як боротися зі списуванням, і в цілому щодо покращення функціоналу для фінальних оцінювань, напишіть нам! Ми постійно враховуємо думку вчителів у розвитку платформи.

Зареєструйтесь на Classtime зараз


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*