Освіта як провідник: як українські вчителі використовують Classtime під час війни

Проведення уроків в період воєнного стану стало не лише освітньою, але й психологічною потребою – навчання під час війни та живе спілкування з учителями і однолітками здатне підтримати та розвантажити психіку. Як українські вчителі адаптували роботу до нинішніх обставин – обговорили з Амбасадорами Classtime та ділимося у статті досвідом Ірини Мельнічук з Фастова на Київщині, Володимира Половського з Івано-Франківська, Світлани Корженівської з Кривого Рогу (Дніпропетровщина), Вікторії Хріпко з Кам’янського (Дніпропетровщина).

Навчання під час війни


Як організовуєте навчання під час війни? Що відрізнилось у вашій роботі, порівняно з першою масовою дистанційкою під час карантину 2020 року?

Ірина: Я вчитель інформатики. Змінила тему, даю те, що на часі. Робота організована так, що працюємо лише з мобільним (я з Київщини).

Володимир: Змінилися пріоритети: замість акценту на саме оцінюванні – вивчення нового матеріалу. Багато уваги приділяю роботі з підручником, більше став використовувати запитання із готової бази, зокрема ЗНОшної, адже там кожне запитання до теми має розширені коментарі та пояснення, що дуже зручно.
З усіма класами співпрацюю так, додались нові учні, тому спершу я давав їм час на адаптацію, оцінював за бажанням, деякі із них вже й поновилися на навчанні у своїх закладах освіти, але до мене на історію продовжують ходити. Мабуть, сподобалося))
Наш заклад освіти не змінював розклад, відповідно і кількість уроків незмінна. Для вчителя це вкрай складно, бо паралельно займаюся ще й іншими околовоєнними справами.

Світлана: В умовах воєнного стану навчання підпорядковується сигналам сирен повітряної тривоги: тоді онлайн-урок припиняється, наполягаю, щоб усі учні йшли в безпечне місце, а завдання можна виконати пізніше. До класів додалися нові учні, з евакуйованих родин – Харків, Краматорськ… Є класи, в яких більше половини учнів виїхали за кордон – от їм, звісно, не дуже зручно, коли онлайн припиняється через тривогу.
Підтримуємо зв’язок із усіма класами, кількість уроків не змінювали – усе за “довоєнним” розкладом. Вважаємо, що давати дітям відчуття сталості важливо, хоч усі ми розуміємо, що таким, як раніше, життя вже не буде… Порівняно з “карантинною” дистанційкою роботи додалося: я зголосилася працювати у волонтерському освітньому проєкті Юлії Смаль “Діти України: продовжуємо навчатися”, тож після уроків в основній школі проводжу кілька годин занять щодня в “додатковій”.

Вікторія: Дистанційне навчання під час війни проводимо за напрацьованою під час карантину схемою; використовуємо Google G Suite , платформу “Нові знання” та месенджери для постійного контакту з учнями та батьками. Кількість уроків трішки зменшилася, тривалість онлайн-занять – 30 хвилин. Домашні завдання стараємося дозувати залежно від обставин, специфіки предмета, певної теми. Багато учнів виїхали в різні міста Західної України та Європи, але продовжують з нами онлайн-навчання. У деяких класах додалися нові діти з родин, що змушені були виїхати з територій, де ведуться бойові дії.


Як застосовуєте Classtime зараз?

Колеги зазначають, що використовують Classtime “на повну”, як і до війни, лише надають перевагу окремим формам роботи, як, наприклад, підсумувала пані Вікторія:

  • Роблю сесії як мініконспекти, робочі листки, карти знань, працюю з ними покроково під час онлайн-уроку. Вважаю, що саме такий спосіб є достатньо ефективним, сприяє залученню абсолютно всіх дітей до активної участі в уроці, Якщо через сигнал тривоги ми не можемо завершити заняття, у дитини є завжди сесія – алгоритм дій, що допомагає опанувати навальний матеріал або закріпити знання.
  • Розміщую в сесіях навчальний відеоконтент (наприклад, ВШО) та за допомогою запитань (завдань) зосереджую увагу учнів на найважливіших моментах. Пані Світлана додає, що сесії з самостійним опрацюванням матеріалів та фіксації завдяки “питанням-підводкам” актуальні і під час тривог, і якщо хтось не зміг під’єднатись на синхронне виконання з інших причин (наприклад, брак Інтернету).
  • Створюю сесії-квести (яскрава візуалізаціця, додаткова легенда, бонусне завдання мотивують учнів)
  • Для рефлексії ; сесії – візуалізовані чек-листи, есе на 1 хвилину, мініогляд
  • Командні ігри. Їх відзначає і пан Володимир, який хоче використовувати їх для тем по культурі, і пані Світлана, яка вважає їх дуже хорошим способом зняти психологічне напруження в дітей
  • Вбудовую сесії в інтерактивні плакати та підручники (сервіс Genially)
  • Перетворила певні традиційні вправи ( кінострічка, ментальна карта, комікс, “хмара слів”, “сканер літературного героя”) на кластаймівську сесію

Додатково пані Світлана виділила роботу з колегами, в яких виникають питання по роботі з платформою. Навчання під час війни – групова справа, а не індивідуальна.


Що є найважливішим для вас у роботі та спілкуванні з учнями під час воєнного часу?

Ірина: Аби було просто, цікаво, актуально!

Володимир: Пояснюю історію у всіх класах з акцентом на нинішні події, незалежно від того, яку тему вчимо. Таким чином ми не відгороджуємося від дійсності.

Світлана: Для мене найголовнішим зараз є прогрес кожного учня і можливість бачити і – головне – виправляти свої помилки в навчальних сесіях. Завжди нагадую на заняттях про можливості Студентського порталу – для рефлексії власних досягнень, для повторення перед контрольними.

Вікторія: Найважливішим вважаю психологічну підтримку учнів, постійне спілкування з ними . Діти мають бути впевненими, що в них є до кого звернутися по допомогу. Дуже зважено зараз потрібно підходити до відбору контенту, віддавати перевагу тому, який позитивно впливає на емоційну сферу дітей

Також ми розпитали вчителів про їхні найекстремальніші ситуації. Наші герої відмічають, що значного екстриму, на щастя, не було, але кожен переживає свої враження від літаків над хатою, від заміни ЗНО Національним мульти-тестом від МОН та роботою у підвальному приміщенні. А також від завзятого виконання завдань дітьми в укриттях, які таким чином заспокоюються, і також можуть бути на зв’язку з вами через чат.

Ми дуже цінуємо кожного вчителя, який продовжує надавати своїм та новим учням якісну освіту в умовах війни, і хочемо підтримати вас разом з колегами! Ми запускаємо програму для українських колег на час війни та місяць після, щоб ви могли використати всі можливості з проведення формувальних, тренувальних та підсумкових робіт, рефлексії, співпраці з колегами та учнями. Подати заявку:

Отримати Безкоштовну Ліцензію Classtime

Ми готуємо для вас більше статтей про можливості Classtime в оцінюванні та підготовці до ЗНО. Шукаєте відповіді на конкретні питання? Залиште коментар, і ми будемо раді вам допомогти.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*