Classtime та «Інтелект України»: як платформа допомагає на всіх етапах навчального процесу в початковій школі

Ми створювали Classtime як освітній інструмент, зручний для вчителів, які працюють з учнями будь-якого віку. Останнім часом вражень з початкової школи, порівнюючи з вчителями-предметниками середньої та старшої школи, в нас не так багато. Ситуацію виправляє Валентина Борисенко, вчитель-класний керівник 4 класу в Бобровицькій школі №1 на Чернігівщині:

 

Я працюю у науково-педагогічному проекті «Інтелект України» з молодшими класами, і ми мали нагоду протестувати багато різних інструментів та методик. Сьогодні мережа пропонує для педагогів безліч цифрових інструментів. Обирайте на свій смак. Та з Classtime у мене склалися особливі стосунки. Я з ним із самого початку, спостерігаю, як він удосконалюється, міцніє…. Рада, що й сама причетна до цих процесів – перші свої завдання у ньому я створила 21 листопада 2017 .

Classtime тоді звався Go Pollock. Я потрапила в групу педагогів, які тестували ресурс. Відчуття не простого користувача, а безпосереднього учасника творчого колективу, – це привабило мене, і я стала вірною прихильницею Classtime. Демократичність, доступність, відкритість, мобільність і гнучкість – така вона, ця молода креативна команда! Я пройшла сертифікацію, значно поглибила знання з функціональності ресурсу.

 

Переваги платформи для учнів та вчителя

 

Я провела опитування в класі, діти назвали перевагами сервісу: можливість бачити помилки і їх виправити та командні ігри.

Які переваги бачу я?

– Компактність і простота інтерфейсу. Опитування можна створити швидко.

– Доступ до загальної бібліотеки тестів.

Налаштування тестів: перемішування запитань, обмеження часу, кількість балів за завдання, кількість спроб.

– Здійснення безпаперової взаємодії між учасниками освітнього процесу, що робить його зручним для використання.

– Широкий вибір типів завдань, можливість завантаження медіафайлів.

– Зберігання результатів в хмарному сервісі. Вчитель постійно має доступ до їх результатів – це спрощує роботу при перенесенні оцінок у журнал.

– Використання сервісу на різних етапах навчального процесу: для тренування, діагностики і контролю. Спробувала застосовувати тести як «квиток на вихід», тобто, як рефлексію уроку. Добре працює. Треба зробити анонс опитування і увага до теми посилюється.

Миттєвий зворотній зв’язок. Візуалізація результату. Рефлексія.

– Командні ігри. Формування навичок спільної роботи, взаємодопомога, спільна радість від результату, спільна робота над помилками.

 

 

 

Специфіка роботи з початковою школою

 

Для нас важливий вхід учнів без реєстрації, україномовний зрозумілий інтерфейс, можливість проходити опитування у школі і вдома, бо не всі мають мобільні гаджети. І я мала змогу протестувати Classtime на різних етапах навчального процесу.

У нас перевірні роботи проводяться чітко у кінці місяця, бо маємо комплекти підручників по місяцях. Перед контрольною роботою я даю тренувальні тести, тести з відкритими відповідями, щоб діти провели самодіагностику, а я побачила слабкі місця в знаннях і звернула на це увагу, попрацювала індивідуально. Діагностичний тест дає мені і дітям зрозуміти, над чим треба попрацювати, тренувальним тестом напрацьовуємо навички. Відкриті відповіді мотивують отримати 100%-й результат.

На уроці діти заходять в сесію через QR код, це серйозна економія часу. Опитування проводжу з метою діагностики, тренування і контролю, також даю для домашньої роботи. Дуже зручно проводити роботу над помилками, відкривши результати для учнів чи на екрані телевізора. Обговорюємо, знаходимо правильні відповіді і проходимо повторно тест. Кількаразове повторення дає свої результати. Демонстрація результатів ( крім контрольних тестів) у Classtime якраз і є ефективним інструментом формувального навчання, мотивує дітей до пошуку інформації, дає поштовх запам’ятати матеріал, подарує позитивні емоції від спостереження за власним зростанням.

Відповідно до предмету обираю тип завдань. Наприклад, питання «встановити відповідність», «обрати область» більше підходять для уроку «Людина і світ». Завдання «текст», «вибірка тексту» і «встановити порядок» створюю для читання та мови.
Сучасні молодші школярі часто відчувають труднощі у просторовому орієнтуванні. Тому я надаю перевагу у тестах таким типам завдань: «встановити відповідність», «встановити порядок», «вибірка тексту» і «обрати область», якщо метою є глибоке занурення в тему.

Коли ж треба швидко перевірити , наприклад, знання термінів чи усний рахунок, я візьму питання «одна відповідь» чи «правда-неправда». Інколи застосовую це як «квиток на вихід» з уроку (рефлексію ).

Початкові класи – це особлива категорія школярів. У малят ще не повністю сформовані загально-навчальні навички. Classtime мені допомагає не лише виявити знання дітей, а й навчити їх грамотно і правильно формулювати думку, редагувати свої тексти. З цією метою я часто створюю питання з текстовою відповіддю.
А взагалі, мені подобаються всі типи завдань .

Завдання для різних типів оцінювання я не дублюю, змінюю їх, щоб діти вчились шукати способи вирішення проблеми у незнайомих ситуаціях. Контрольні онлайн-тести показують кращі результати, ніж аналогічні у зошитах. Мені здається, діти, працюючи на смартфоні, відчувають себе більш упевнено.

Classtime – добрий помічник у формуванні навичок раціонального читання. Я наполегливо працюю над тим, щоб навчити дітей самостійно працювати з інформацією, бо існує зараз у нас велика проблема з розумінням дітьми текстів. Діти знайомляться з джерелом інформації ( нова тема, художній твір, правило тощо) і самі перевіряють себе у Classtime. Важливо не від учителя почути вердикт «тут помилка», а самому її виявити і, звернувшись до джерела інформації, виправити. Діти відслідковують свій прогрес. Помилок вони не бояться, бо знають, що це ще одна можливість підвищити свій рівень знань.

 

Залучення до роботи кожного учня

Мої «інтелектики» не люблять фронтальних форм роботи, просяться працювати в парах або групах. Вони у команді миттєво перетворюються з пасивних на активних учнів. «Оживають» навіть флегматики, підтримують один одного, радяться, навіть рідко списують. Я не зосереджуюсь на поточних оцінках, і діти звикли, що оцінки будуть лише за самостійну, перевірну, домашню роботу. Ранжування дітей відповідно рівня знань позбавляє мене додаткових занять. Сильніші навіть відслідковують помилки однокласників і буквально «кидаються» пояснювати їм незрозуміле. Інколи виникають кумедні конфлікти за «підопічного» між консультантами.

Працюю в основному у безкоштовній версії, мені вистачає функцій. Але менеджери спільноти постійно підтримують нашу мотивацію чудовими бонусами – подарунками. Кілька разів ми мали доступ до преміуму на місяць.

Сервіс працює вдало не лише на уроках, а й на виховних, позакласних заходах. Наприклад, опитування «Пожежна безпека» було створено для вебквесту «Рятувальна місія в Країні Сонячних зайчиків» з основ здоров’я. До календарних дат створюю ігрові тести.
Уроки у нас дуже насичені. Автори «Інтелекту України» подбали, щоб у вчителя було достатньо матеріалів до уроку, в тому числі і цифрових. Але я вишукую час і для Classtime, бо це зручно і результативно.
Звичайно, можливостей у старших класах є більше, і гаджети у них якісніші, ніж у нас. Та у моєму арсеналі цифрових освітніх інструментів Classtime на одному з перших місць, поряд з LearningApps

Дивіться відео пані Валентини з процесом проходження контрольного тесту та процесом роботи над помилками.

 

Зареєструйтесь на Classtime зараз

One thought on “Classtime та «Інтелект України»: як платформа допомагає на всіх етапах навчального процесу в початковій школі”

  • Валентина Борисенко

    10 Грудня, 2019 at 5:55 pm

    Дякую за публікацію. Приємно бути одним з перших авторів у новому ресурсі.

    Reply

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*