Як налагодити свій арсенал освітніх інструментів

Карантинні обмеження та дистанційне навчання як ніщо інше дали поштовх до впровадження цифрових інструментів в освіті. І поки інфопростір рясніє різноманітними варіантами та пропозиціями, ми поспілкувались зі вчителькою інформатики Ліцею “Сихівський” Оксаною Пасічник про її досвід організації освітнього процесу. Вона має талант систематизувати інформацію якнайкраще та вже не раз допомагала освітянам налагодити всі процеси задля поліпшення результатів та зменшення стресу.

1. Переосмислити існуючі процеси та налагодити свій, виходячи з ваших умов і потреб


Те, що працює в класі, може як працювати так само ефективно на дистанційці, так і зовсім не працювати. Це лише означає, що варто додати трішки гнучкості, попросити про допомогу в колег задля обміну досвідом, шукати і за межами школи колег, які вас можуть надихати, і так чи інакше дійти до ідеальної картини роботи у ваших класах.

На прикладі Classtime: налаштування сесії “Покроковий спосіб” було створене для опрацювання нових тем та миттєвої перевірки розуміння матеріалу. Дистанційне навчання показало, що сьогодні воно ефективно працює на синхронних онлайн-уроках, де потрібно тренуватись, обговорювати відповіді та разом відстежувати хід думки. В той же час, функція Класів дозволяє уникати непотрібних входів у сесію як в класі, так і дистанційно. Хіба що дистанційно отримувати запрошення пройти сесію є ще більш зручним і актуальним.

Більш за те, з досвіду пані Оксани: 

“Цього року я переосмислила роль презентацій. Якщо раніше вони для мене були опорними ілюстраціями при поясненні матеріалу, то тепер – це скоріш організаційний план уроку з приблизно такою траєкторією: подумати над проблемним питанням, подивитись відео, виконати інтерактивну вправу, розв’язати практичне завдання, тоді провести рефлексію. Для дистанційного заняття етапи залишаються тими ж, що й на звичайному уроці. Але переведення в онлайн, а тим більше асинхронний – потребує певного інструменту дотримання цієї структури, яку раніше, майже непомітно, утримував вчитель. Тепер це відображено у презентації, незалежно від того, в якому форматі відбуватиметься урок (а за цей рік були випадки, коли про онлайновість уроку я дізнавалась з його початком!).”

Такі організаційні презентації зручно як давати на домашні завдання, так і показувати на уроці в класі або через Zoom/Google Meet. Їх можна доповнити QR-кодами або прямими посиланнями на сесії: як для миттєвої перевірки розуміння нового матеріалу, так і для проходження самостійних або навіть позакласних активностей.

Приклад такої організаційної презентації від пані Оксани для 8 класу “Професії майбутнього/робота з Word/Excel”:


2. Налагодити ефективну взаємодію між інструментами


На дистанційці багато питань та приводів для експериментів. Як проводити уроки? Де систематизовано давати завдання та результати з оцінками? Як зробити перевірку легкою та зберегти зір? Як залучати учнів до навчального процесу?

Насправді, правильних відповідей на ці питання немає, кожен вчитель має свою ситуацію, яка потребує відповідних рішень. Однак важливо розуміти, що якщо щось не працює оптимально, потрібно знайти альтернативу, яка зробить ваше дистанційне навчання більш задовільним або навіть натхненним. З можливостями комбінації різноманітних інструментів навчального процесу, або навіть можливостями створити щось нове, завжди є простір для експериментів, і один з них змінить вашу дистанційку назавжди!

Електронний журнал <=> інструменти для оцінювань та взаємодії з учнями => інструменти для зворотного зв’язку => удосконалення процесу

Так, до прикладу, Classtime інтегрується з Google Classroom, дає можливість як проводити оцінювання, так і збирати зворотний зв’язок, тим самим поєднуючи декілька інструментів для ефективної взаємодії з учнями.

“Деякі інструменти демонструють стабільну ефективність – наприклад, інтерактивні вправи в LearningApps чи тестування в Classtime. Вони не потребують змін при переведенні занять в дистанційний формат – особливо при асинхронній роботі. А от наприклад Kahoot продовжує чудово працювати на онлайн-уроці, але лише тоді, коли учні мають можливість працювати з комп’ютером (щоб відкрити різні вкладки), або з кількома пристроями одночасно (на одному – присутність у відео-конференції, на іншому – онлайн-вікторина). На жаль, це доступно для переважної меншості наших учнів, тож доводиться на це зважати при плануванні занять.” – зазначає пані Оксана.

В кожній ситуації знайдеться свій спосіб ефективно навчатися! Знайдіть свій формат з учнями з обмеженим доступом до гаджетів/Інтернету свій спосіб працювати разом. Навіть пропонуючи їм знайти рішення, ви залучаєте їх в процес та підвищуєте зацікавленість у ньому.


3. Надати зрозумілі інструкції всім учасникам процесу


Впевнені, одна з найпоширеніших причин відсутності роботи – “а я не знав”… Паралельно з мільйонами питань про процедуру здачі роботи у Viber, телефоном, навіть в Instagram, це перетворює процес на зовсім не комфортний.

Виходом з цього буде надати чіткі та зрозумілі інструкції всім учасникам навчального процесу: учням – де шукати завдання, куди та коли їх надсилати, чи є альтернативні варіанти, батькам – що потрібно для проходження матеріалу та як допомогти у виконанні/відстеженні прогресу, всім – коли та яким чином можна звертатись до вас з питаннями та уточненнями.

Наприклад:

  • Всі завдання та супутні матеріали є на Google Classroom, там же – можливість відстежити свої оцінки. Про що розказати: як долучитись до Google Classroom, коли з’являються завдання.
  • Уроки проходять за розкладом: частина учнів проходять їх в онлайн-форматі, частина – в класі. Про що розказати: хто в класі, хто дистанційно, чи синхронно буде відбуватись навчання, якщо так – як долучитись тим, хто проходить дистанційне навчання, чи для всіх однакове домашнє завдання, який термін його складання…
  • Дистанційне навчання – не проблема, самостійна буде на уроці. Про що розказати: як долучитись до уроку, як долучитись до самостійної, що робити, якщо не можеш долучитись в цей час через хворобу/брак доступної техніки… 
  • Роботу треба скласти до наступного уроку. Про що розказати: наприклад, сесія Classtime має кінцевий термін складання за цілий тиждень, однак після цього її скласти не можна буде – не буде технічної можливості (через налаштування “Планувальник сесії”).
  • Повторення буде у форматі командної гри! Про що розказати: наступного разу буде гра, це синхронний урок, оптимально мати і комп’ютер, і телефон, однак можна налаштувати два сусідні вікна (одне – для Zoom, щоб відстежувати гру, інше – для проходження сесії Classtime), щоб стежити, яка команда перемагає наразі…
  • “Яка в мене оцінка???” Про що розказати: коли будуть результати, як про них будуть повідомляти, або де подивитись результат самостійно. Наприклад, увійти на Студентський портал Classtime (інструкція), подивитись свою роботу і оцінку, почати роботу над помилками.
  • “Чому в Олексія немає доступу до математики?” – питання знаходить вас у Viber’і разом з місяцем за вікном. Про що розказати: ось як відкрити всі матеріали, ось як пересвідчитись самостійно, що доступ є, ось коли та яким чином можна ставити питання, якщо не розібрались самостійно.



4. Збирати дані та зворотний зв’язок


Оцінка – це вже дані, і навіть відсутність виконаної роботи – зворотний зв’язок! Дистанційне навчання відкриває більше факторів, що впливають на той чи інший результат: відсутність гаджетів, неспроможність організувати свій час, відсутність мети або мотивації робити роботу, нездатність розібратись з тим, як виконати завдання, наявними способами… Це все існує, але і з цим теж можна щось робити – важливо встановити конкретний фактор і систематично працювати з ним. На думку пані Оксани,

“І ще один аспект цифрових технологій, який стає особливо актуальним при дистанційному навчанні – це дані, які ми отримуємо. У класі переважну більшість зворотного зв’язку від своїх учнів ми одержуємо спостереженням за ними. Іноді досить задати питання, і відразу за реакцією кожного учня ми бачимо, як рухатись далі, наскільки це питання є проблемним, цікавим, актуальним. Дистанційно це реалізувати практично неможливо. Значить, потрібно отримувати цю інформацію іншими способами. Це можуть бути логи систем, які вказують на час роботи учнів над певними питаннями. Або опитувальники у різних форматах. Варто поєднувати як змістові питання за матеріалом уроку, так і зворотний зв’язок з оцінюванням учнями зрозумілості теми та її складності. Аналіз такої інформації допомагає краще зорієнтуватись у пропонованому темпі та траєкторії навчальних діяльностей.”

Пропонуємо Групу питань Classtime, яку використовуємо як шаблон для отримання зворотного зв’язку щодо дистанційного навчання. Групу Питань можна вільно додати до своєї Бібліотеки та відредагувати за потреби:

Використати Групу питань для зворотного зв’язку


Ось тут відеоінструкція, яка детальніше показує, як перевести конструктор тестів з режиму оцінювання в режим збирання зворотного зв’язку (починаючи з 32:47)


5. Дистанційне навчання підтверджує: кожен кінець – для нового початку


Кожне завершення самостійної роботи, теми, семестру або року означає, що попереду будуть наступні – як навчальні процеси, так і інші звершення. Влада удосконалити щось – від уроку до цілого життя своїх учнів – у ваших руках. З нашого боку лише підказка: якщо поставити собі за мету навчатись чомусь новому, навчаючи учнів, то тоді простір для експериментів знайдеться: улюблений інструмент можна спробувати використати по-новому, освоїти новий, спробувати надати комусь з учнів більше відповідальності в навчальному процесі у класі… 

А який ваш улюблений навчальний експеримент з налагодження своєї системи?


Як налагодити арсенал освітніх інструментів

Цитати для статті надано Оксаною Пасічник, вчителькою інформатики у ліцеї «Сихівський» міста Львова та членкинею Ради Освітян Classtime. Впродовж 15 років працює з учнями 5-11 класів, навчаючи їх програмуванню та грамотному володінню інформаційними технологіями.  Учасниця робочої групи з розробки Державних стандартів освіти “Нова українська школа” з інформатичної освіти. Темою професійного зацікавлення Оксани є розвиток цифрової компетентності учнів та педагогів, формування обчислювального мислення на уроках інформатики, а також використання цифрових технологій для підвищення ефективності викладання, зокрема у форматі змішаного навчання.

Цікавитесь можливістю писати гостьові статті для Classtime? Вашим досвідом надихатимуться тисячі освітян по всій Україні. Напишіть нам.

Зареєструйтесь на Classtime зараз

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*